Tala inför människor

Att prata inför människor, genom att framföra ett tal eller en presentation på TED till exempel, är någonting som väldigt många människor tycker är både svårt och jobbigt. Rädslan och stressen över att tala inför andra är någonting som drabbar människor dagligen.

Att ha svårigheter med att kunna framföra tal eller presentationer inför andra kan kännas som negativ egenskap, då den förhindrar och förstör både chanser och möjligheter att utvecklas. Kanske är det jobbigt bara att stå inför en grupp som bara ska lyssna på dig. Eller är nervös för att du ska framföra det du har att säga på ett annat språk. Är du en sådan person som bara tycker tanken av detta är väldigt läskigt? Då har du kommit rätt. Här har du några tips på hur du talar framför folk på ett övertygande sätt, trots att du är nervös!

Innan du framför talet/presentationen.

För att förhindra nervositet inför ditt tal eller din presentation finns det några enkla tips för att underlätta:

  1. Öva inför familj eller vänner. Oftast är det läskigast när det är främlingar man ska prata inför. Därför är det smart att ”test-köra” sitt tal inför några man litar på för att få en smak av hur det kommer vara när det väl gäller.
  2. Va i tid på platsen där du ska hålla talet. Se till att tekniken fungerar som den ska och att du vet vart i rummet du ska stå. Detta kommer få dig att känna dig lugnare då du inte behöver stressa upp dig över sådana faktorer.
  3. Stressa inte i början av presentationen. Låt saker ta sin tid, gör dig förberedd och ta fram dina hjälpmedel i lugn och ro. En stressig start leder ofta till en dålig prestation vilket vi givetvis vill undvika.

Tänk på strukturen.

Att ha struktur på talet eller presentationen du ska hålla är a och o.

  • Inledningen måste skapa intresse hos åhörarna och få dem att vilja lyssna vidare på det du har att säga. I inledningen bör du även berätta vem du är och vad tanken med talet/presentationen är. I många fall underlättar det om du kan de första meningarna av talet utantill, för att sedan komma in i ett flyt.
  • Huvuddelen är där du ska förmedla ditt budskap. Detta kan göras på flera sätt: med till exempel under rubriker, frågor till publiken, exemplifieringar eller via fakta.
  • I avslutning är det en bra idé att sammanfatta det du har sagt, att analysera det som diskuterats och runda av på ett trevligt sätt. Att fråga om lyssnarna har några frågor innan du avslutar är också ett känt knep.

Manus eller inte?

Att ha ett manus eller anteckningar är någonting som ofta är bra, men som inte bör användas för mycket. Försök att träna tillräckligt på talet/presentationen innan så att du kan tala fritt och naturligt. Att kolla ner i dina anteckningar när du försöker göra en viktig poäng är inte särskilt övertygande. Skriv upp de viktigaste punkterna och ha resten av talet/presentation fritt och tillåt dig själv att improvisera. Tala ifrån hjärtat!

När man är nervös är det lätt att läsa utantill så känner man att man vågar och känner sig tillräckligt säker, kan man välja att lägga undan manuset för att man inte ska riskera att kolla på det för mycket.